Het onderzoeksproject Healthy Ageing In Het Beleid bouwt verder op het onderzoeksproject Healthy Ageing gestart in 2020. Tijdens dit onderzoek werd vooral nagegaan welke individuele leefstijlfactoren van belang zijn om gezond en actief ouder te worden.

Van individuele gedragsfactoren naar omgevingsfactoren

Het huidige project verlegt de focus van individuele gedragsfactoren (zoals gezonde voeding, voldoende bewegen, goede slaapkwaliteit,…) naar omgevingsfactoren, meer bepaald naar het community- of gemeenteniveau.

Tijdens dit tweejarig PWO-project (september 2023-augustus 2025) wordt nagegaan hoe lokale overheden in Vlaanderen ondersteund kunnen worden in de uitbouw van een leeftijdsvriendelijke gemeente. Het wetenschappelijk onderbouwd kader van de WHO rond age-friendly communities vormt de basis voor de vertaalslag naar de Vlaamse context. In dit raamwerk worden volgende acht interagerende domeinen besproken:

  • publieke ruimte en gebouwen
  • mobiliteit en transport
  • wonen
  • socio-culturele participatie
  • respect en sociale inclusie
  • maatschappelijke participatie
  • communicatie en informatie
  • gezondheid en zorg

Wat willen we doen?

Huidig project wil op basis van deze acht domeinen een screenings- en monitoringstool ontwikkelen die de leeftijdsvriendelijkheid van een gemeente op objectieve wijze in kaart brengt. Deze leeftijdsvriendelijkheidsscan maakt gebruik van bestaande data (b.v. van de Gemeente- en Stadsmonitor) en zorgt zo voor een objectieve meting. Gemeenten kunnen deze tool gebruiken om hun beleid op af te stemmen en om hun beleid te evalueren.

Naast de scan wordt ook een rapport gegenereerd waarin de voornaamste aanbevelingen gekoppeld aan concrete acties om de leeftijdsvriendelijkheid te verhogen worden weergegeven.

Het project zal uitgetest worden bij twee proeftuingemeenten in Vlaanderen. Na gunstige evaluatie is het de bedoeling de scan uit te rollen in heel Vlaanderen.

Contact

Veerle Dubuy

Veerle Dubuy

Onderzoeker

In samenwerking met